Jumaat, 12 April 2013


RESEPI IKAN MASIN MASAK LADA PUTIH
Original by : bibielifestory.blogspot.com


Resepi 'mama tersayang', i tell u..memang nice menjilat jari..waweee


Bahan-bahan Utama Resepi :

1. 2 ekor ikan masin dipotong hiris (goreng dahulu)
2. 20 biji lada putih dipotong belah atau dihiris
3. 5 helai daun bawang dipotong panjang 2 inci
4. 2 ulas bawang merah ditumbuk
5. 4 ulas bawang putih ditumbuk
6. 1 inci halia ditumbuk
7. 1 cawan kecil air asam jawa (sedikit pekat)

Cara Masakan :

1. Masukan 1 cawan kecil minyak masak ke kuali.
2. Tumis haliah, bawang merah & bawang putih.
3. Masukan hirisan lada putih & daun bawang.
4. Masukan ikan masin yang telah siap digoreng tadi.
5. Gaul sehingga sebati, masukan air asam jawa.
6. Masukan 1/2 sudu kecil gula & ajinomoto.
7. Gaul dan hidangkan menu ini dengan nasi kosong.

Tips Masakan :

Ikan masin memang rasanya masin sedia, jadi tidak perlu gunakan garam dalam resepi ni. Gula pula digunakan untuk menaikkan rasa lemak manis dalam masakan.

Sekiranya air asam jawa terlalu pekat dalam masakan ini, sila masukan sedikit air untuk sebatikan masakan mengikut selera anda.

Selamat memasak & harap kalian enjoyed dengan resepi ini.. :)


Post By : bibielifestory.blogspot.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan